Dávid Husz sa vrátil do ulíc Popradu na autobuse MHD

25.11.2013 Poprad

Pri príležitosti 200.výročia narodenia Dávida Husza pripravilo mesto Poprad viacero aktivít, ktorých cieľom je pripomenúť túto významnú historickú osobnosť čo najväčšiemu počtu Popradčanov. Jednou z nich je DÁVID HUSZ v mestskej hromadnej doprave. Kým cestujúca verejnosť môže v 4 autobusoch MHD vybavených TV obrazovkami SEEANDGO sledovať v pravidelných intervaloch dvojminútovú prezentáciu o živote a diele Dávida Husza, verejnosť v okolí autobusu bude mať na očiach veľký portrét Dávida Husza, ktorým je olepená zadná časť autobusu. „K 200.výročiu narodenia Dávida Husza sme sa postavili veľmi zodpovedne. Pripravili sme niekoľko aktivít tak, aby sme jeho osobnosť pripomenuli čo najväčšiemu počtu obyvateľov nášho mesta a verím, že tento cieľ sa nám podarí naplniť. Aj vďaka autobusom,“ uviedol primátor Popradu Anton Danko.
Okrem Dávida Husza môžu Popradčania na autobusoch nájsť aj ďalšie významné historické osobnosti mesta - zakladateľa nemocnice v Spišskej Sobote Augustína Szásza, zakladateľa dielne v Matejovciach(predchodcu Tatramatu) Karola Augusta Scholtza a zakladateľa Tatranského múzea vo Veľkej Aurela Viliama Scherfela. V príprave sú ďalšie dve osobnosti. Videoprezentáciu Dávida Husza v autobusoch po čase vystrieda pripravovaná prezentácia ďalších historických osobností mesta Poprad. Poďakovanie za odbornú pomoc príprave tohto projektu patrí Zuzane Kollárovej zo Štátneho archívu Levoča -pobočka Poprad, Podtatranskému múzeu v Poprade a tiež riaditeľovi Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach Jánovi Gašparovi.
Dni Dávida Husza, ktoré pripravila popradská samospráva, začali už v sobotu 23.11.2013 kombinovaným divadelným programom Dávid Husz. V Dome kultúry mohli navyše návštevníci využiť príležitostnú poštovú priehradku a poslať dobové pohľadnice s príležitostnou pečiatkou Dávida Husza, v nedeľu bola Dávidovi Huszovi odhalená pamätná tabuľa v Evanjelickom kostole na Námestí sv.Egídia.
Okrem historických osobností dostali 4 autobusy zn.MAN aj bočný olep, ktorý prezentuje webovú stránku mesta Poprad, ktorá bola na súťaži ZlatýErb.sk vyhodnotená ako jedna z najlepších na Slovensku.

V Poprade, 25.11.2013

Mgr. Marián Galajda,
komunikačný manažér,
 

Vyberte región